P R I N C I P Y   E T I C K É H O   C H O V Á N Í   N A D A Č N Í C H   F O N D Ů

M y,   n a d a č n í   f o n d y   s d r u ž e n é   v   A s o c i a c i   n a d a č n í c h   f o n d ů   p ř i   F ó r u   d á r c ů,   j s m e   s e   d o h o d l y   n a   n á s l e d u j í c í c h   p r i n c i p e c h   e t i c k é h o   c h o v á n í,   k t e r é   r e s p e k t u j e m e   a   p o v a ž u j e m e   p r o   s v o u   č i n n o s t   z a   z á v a z n é.   V y z ý v á m e   o s t a t n í   n a d a č n í   f o n d y,   a b y   s e   k   t ě m t o   e t i c k ý m   p r i n c i p ů m   p ř i p o j i l y.

PREAMBULE

Filantropie představuje nezištnou pomoc penězi, věcnými dary, časem a dovednostmi bez očekávání osobního zisku. Jde o činnost zaměřenou na dosahování veřejně prospěšných cílů. Tradice dárcovství a péče o druhé je pro kvalitu života zcela zásadní. Nadace a nadační fondy jsou projevem organizované filantropie v ČR. Tyto subjekty, i ostatní, které mají stejné záměry, potřebují pro svou činnost jasné principy etického chování v oblasti poskytování prostředků tak, aby filantropie získala všeobecnou důvěru a respekt široké veřejnosti.

Nadační fondy jsou podle zákona č. 227/1997 Sb. o nadacích a nadačních fondech účelová sdružení majetku, zřízená a vzniklá pro dosahování obecně prospěšných cílů. Obecně prospěšným cílem je zejména rozvoj duchovních hodnot, ochrana lidských práv nebo jiných humanitárních hodnot, ochrana přírodního prostředí, kulturních památek a tradic a rozvoj vědy, vzdělání, tělovýchovy a sportu.

Nadační fondy si uvědomují, že jejich účelem je spravovat a rozdělovat finanční prostředky pro veřejně prospěšné účely a tím sloužit celé společnosti. Jejich přístup ke společenským otázkám je nestranický a nepolitický.

Tento dokument shrnuje základní etické principy činnosti nadačních fondů, které respektují a přesahují rámec současného zákona. Dokument předjímá budoucí normy jednání a působení nadační fondů na veřejnosti. Zveřejněním dokumentu usilují jeho signatáři o to, aby se zde uvedené zásady staly obecně přijímanými.

V souladu s etickými principy nadační fondy:


V Praze dne 13. 5. 2004

PRINCIPY ETICKÉHO CHOVÁNÍ NADAČNÍCH FONDŮ

Nadační fond: VITA HUMANA

Připojujeme se k etickým principům ustanoveným pracovní skupinou Nadačních fondů (dále NF) dne 1. dubna 2003, ve znění schváleném Valnou hromadou dne 20. 5. 2003 a změněném Asociací nadačních fondů Fóra dárců dne 13. 5. 2004.

Svým podpisem stvrzujeme, že je tímto respektujeme a považujeme pro svou činnost za závazné.


Ve Svaté Kateřině, dne 8.7.2008

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Předsedkyně správní rady